Centar izvrsnosti multimedije i jezika za šk.god. 2021./22.

 

Program Centra izvrsnosti multimedije i jezika (CIMAJ) namijenjen je visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima koji imaju interes za jezično izražavanje, pisanje, novinarstvo, fotografiju, film, web dizajn i montažu. Osnovna ideja programa je umrežavanje ovakvih učenika na razini škole, ali i grada i županije, pri čemu bi učenici bilježili vijesti iz svojih škola i prezentirali ih kroz članke, video uratke, društvene mreže i sl., putem medija osmišljenog samo za njih. Kroz ovaj program s njima bi radili zainteresirani školski mentori u manjim grupama usmjeravajući njihove potencijale u stvaranje kreativnih, inovativnih i korisnih produkata.

U školama naše županije svakodnevno se događa nebrojeno zanimljivih stvari – naši učenici i odgojno-obrazovni djelatnici ostvaruju obrazovne, sportske, umjetničke, znanstvene i ostale uspjehe, provode male i velike projekte, volontiraju, grade, stvaraju, istražuju… Kroz ovaj program, osim razvoja životno važnih kompetencija naše djece i mladih, želja nam je potaknuti ih da svoje postignuća podijele međusobno, ali i sa širom javnosti na županijskoj razini.

Jedan od ciljeva ovog programa je uspostava modela izvješćivanja šire javnosti o postignućima škola, aktivnostima CI SDŽ i pozitivnim pričama lokalne zajednice putem kojeg će sudionici projekta  CIMAJ-a moći objavljivati svoje uratke, razmjenjivati ideje i iskustva i komunicirati sa drugim učenicima, na materinjem i na jezicima koje uče u školi i izvan škole.

Program “CIMAJ” svoje aktivnosti provodi u suradnji s matičnim školama kroz aktivnosti i projekte

 

Trenutno dostupni projekti za škole: 

CIMAJ školski projekti

Potprogram “CIMAJ školski projekti” namijenjen je visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima koji imaju interes za jezično izražavanje, pisanje, novinarstvo, fotografiju, film, web dizajn i montažu.

Provodit će se kao aktivnost u matičnim školama, pod vodstvom koordinatora projekta – motiviranog, kreativnog i svestranog učitelja, nastavnika, stručnog suradnika ili ravnatelja.

U školskoj godini 2021./22. planiran je odabir do 20 projekata osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije, koji bi se kroz trajanje ovogodišnjeg programa iskristalizirali u jedinstven i strukturiran program prijenosa informacija iz škola SDŽ na županijskoj razini. Cjelokupni program završio bi prezentacijom provedenih školskih projekata, čime bi se uključenima u ove aktivnosti omogućila razmjena ideja, znanja i iskustava na razini županije te nagradom najboljim projektima u različitim kategorijama, kako bismo učenike i dalje poticali na izazove ovakve vrste. Radovi proizašli iz projekata će se prezentirati na učeničkoj konferenciji koja će se održati u organizaciji CI SDŽ početkom lipnja 2022. godine.