Festival izvrsnosti

Već drugu godinu zaredom CI SDŽ organizira Festival izvrsnosti – jedinstveni dvodnevni događaj na kojem će polaznici koji sudjeluju u programima CI SDŽ sa svojim mentorima imati priliku jedni drugima, svojim roditeljima, rodbini, prijateljima i nastavnicima te široj javnosti predstaviti svoja iskustva i projekte koje su proveli u ovoj školskoj godini.

 

Na Festivalu sudjeluju projekti osnovnih i srednjih škola unutar programa Čuvari baštine, Dalmatinski suvenir, Rast, Mother Earth te CIMAJ.

Čuvari baštine – 5. i 6. lipnja 2023.

Program ima za cilj razvijanje inovativnosti, kreativnosti, kritičkog mišljenja, informacijske i digitalne pismenosti te sposobnosti za istraživački i suradnički rad kroz planiranje, provedbu i prezentaciju projekta u području baštine. Realizacijom ovakve vrste programa uključene učenike i djelatnike potiče se na izgradnju osobnog, kulturnog i zavičajnog identiteta stvaranjem sadržaja vezanih uz materijalnu i nematerijalnu baštinu, usko vezano uz područje koje ih okružuje te na taj način utječe na razvoj svijesti o potrebi očuvanja prirodne i kulturne zavičajne baštine.

Ovogodišnja tema bila je: ,,Mlade ruke, mudre glave”, a sudjelovalo je 18 osnovnih škola te 11 srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije.

Dalmatinski suvenir – 5. i 6. lipnja 2023.

Cilj programa je poticanje i razvijanje kreativnosti, inicijative i poduzetništva kod potencijalno visokomotivirane i potencijalno darovite djece i mladih. Program će se odvijati u matičnim školama u okviru postojećih učeničkih zadruga, a cilj mu je omogućiti djeci i mladima koji pokazuju interes i darovitost u području poduzetništva razvoj poduzetničkih kompetencija kroz iskustvo izrade cjelovitog proizvoda, od ideje, preko izrade i proizvodnje, do marketinga i prodaje.

U programu je sudjelovalo 23 osnovnih škola te 4 srednje škole Splitsko-dalmatinske županije.

RAST – 6. lipnja 2023.

Osnovna ideja program se krije u njegovom nazivu:

R – razluči, A – analiziraj, S – smisli, T – testiraj.

U projektima u sklopu programa RAST, učenici zajedno sa svojim mentorima obrađuju teme uočavanja određenog problema ili izazova u njihovoj bližoj okolini/zajednici, bilo da se radi o neprihvatljivom odlagalištu otpada, neuređenom dječjem igralištu, loše iskorištenom prostoru (oko škole, u kvartu, mjestu..) te pronalaze rješenja za stvarni problem u njihovoj okolini.

U programu je sudjelovalo 5 osnovnih škola te 3 srednje škole Splitsko-dalmatinske županije.

Mother Earth – 6. lipnja 2023.

Također, uz navedene programe, projekt koji je važan za napomenuti je istraživački projekt CI SDŽ i  Odjela za darovite Ministarstva obrazovanja Države Izrael pod nazivom Mother Earth. Provedba projekta je zamišljena kao suradnja učenika iz RH sa skupinama učenika iz Izraela, polaznika programa za darovite u Državi Izrael u provođenju istraživanja na temu klimatskih promjena i njihovog utjecaja na društvo. Program pokriva sljedeća područja istraživanja: onečišćenje zraka, onečišćenje mora, problem mikroplastike te globalno zagrijavanje.

Za sudjelovanje je odabrano 5 osnovno školskih timova u sklopu projekta „Jadranski RZC STEM“.

Oskar izvrsnosti CIMAJ – 7. lipnja 2023.

Program je namijenjen visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima s interesom za jezično izražavanje, pisanje, novinarstvo, fotografiju, film, web dizajn i montažu. Osnovna ideja programa je umrežavanje visokomotiviranih i darovitih učenika na razini škole, općine, grada i županije, pri čemu bi učenici bilježili vijesti iz svojih škola i prezentirali ih preko društvenih mreža, kroz članke, foto i video uratke, prezentacije putem medija osmišljenog samo za njih. Kroz ovaj program s njima bi radili zainteresirani školski mentori u manjim grupama usmjeravajući njihove potencijale u stvaranje kreativnih, inovativnih i korisnih produkata. Jedan od ciljeva ovog programa je uspostava modela izvješćivanja šire javnosti o postignućima škola, aktivnostima CI SDŽ i pozitivnim pričama lokalne zajednice putem kojeg će sudionici moći objavljivati svoje uratke, razmjenjivati ideje i iskustva i komunicirati sa drugim učenicima, na materinjem i na jezicima koje uče u školi i izvan škole.

U programu je sudjelovalo 7 osnovnih škola te 6 srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije.

Program

Sudionici: Čuvari baštine osnovnih škola i Dalmatinski suvenir
Tema Čuvara baštine: ,,Mlade ruke, mudre glave”


Sudionici: Čuvari baštine srednjih škola
RAST
Mother Earth
Dalmatinski suvenir

Tema Čuvara baštine: ,,Mlade ruke, mudre glave”


Sudionici: CI multimedije i jezika


Pridružite nam se na Festivalu izvrsnosti na kojem:

– polaznici predstavljaju aktivnosti naših programa
– nagrađujemo one među njima koji su bili najoriginalniji i najkreativniji
– možete naučiti nešto novo i družiti se s nama
– imamo bogat zabavni, prodajni i izložbeni program
– imate priliku otkriti sve što ste htjeli znati o CI SDŽ

VIDIMO SE NA FESTIVALU IZVRSNOSTI JER ZNANJE SE DIJELJENJEM MNOŽI!