Županijski Robokup – rezultati

Nastavnik za nastavnika – poziv edukatorima
prosinac 6, 2018
Veliki iskorak – ulog u budućnost – Grad Split
siječanj 24, 2019

Županijski Robokup – rezultati

Dana 14. siječnja sa početkom u 12:00 h na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Split je održano županijsko natjecanje iz elementarne robotike pod nazivom Robokup. Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture, a domaćini i suorganizatori natjecanja su bili Udruga za robotiku “Inovatic”, Zajednica tehničke kulture Split i Udruga “Mladi robotičari”. Natjecanje je namijenjeno učenicima viših razreda osnovne škole koji se bave robotikom kao izvannastavnom aktivnošću unutar škola, klubova mladih tehničara ili udruga za robotiku i tehničku kulturu. Cilj ovakvog natjecanja je razvijati interes među mladima za robotiku i tehničku kulturu općenito. Od ove godine po prvi put se provodi i županijska razina Robokup natjecanja gdje najbolje plasirane ekipe iz županija odlaze dva dana na završnicu državnog natjecanja koje će okupiti najbolje ekipe u Stubičkim toplicama 25. i 26. siječnja ove godine.

Natjecanje se provodi ekipno gdje svaku ekipu čine ukupno tri učenika uzrasta 5-8 razreda osnovne škole. Zadaci natjecanja su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina zadataka su zadaci elektroničkog tipa gdje učenici koristeći eksperimentalne pločice i određene elektroničke elemente poput dioda i prekidača izrađuju razne elektroničke sklopove poput modela semafora i drugih svjetlosnih i rasvjetnih uređaja. Druga skupina zadataka je iz elementarne robotike gdje učenici trebaju izraditi odgovarajuću konstrukciju robotskog vozila te ga programirati da obavlja zadatke poput praćenja crne linije te prepoznavanje i zaobilaženje određenih prepreka. Ograničenja u izboru alata i izradi robota nema te svaka ekipa može koristiti proizvoljan oblik robota sa odgovarajućim senzorima i motorima potrebnim da robot bude funkcionalan i operativan u obavljanju zadataka.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 36 učenika podijeljenih u 12 ekipa, a prva tri mjesta osvojile su  ekipe te su stekle pravo sudjelovanja na državnoj razini natjecanja Robokup koje se održava u Stubičkim toplicama 25. – 27. 01. 2019.:

 1. mjesto; Zajednica tehničke kulture Split (mentor: Toni Jagnjić)
 • Antonio Ćudina
 • Deni Antolić
 • Dominik Beronja
 1. mjesto; Udruga za robotiku “INOVATIC” (mentor: Jozo Pivac)
 • Ivor Krstulović
 • Luka Arnerić
 • Marko Ćikotić
 1. mjesto; OŠ Kman – Kocunar (mentorica: Ivana Ora)
 • Petar Matešić
 • Bruno Doljanin
 • Ivan Domazet

Također su još sudjelovale ekipe sa otoka Brača (Udruga robo Brač), sa otoka Hvara (OŠ Jelsa), Kaštela (OŠ Kneza Trpimira), i Split (OŠ Gripe i OŠ Kamen Šine).

Koristimo priliku još jednom se zahvaliti i čestitati svim učenicima i mentorima koji su sudjelovali na ovom natjecanju!!!